2010. november 7., vasárnap

Lencse"burger" thai mogyorószószos salátával


Íme egy nagyon egyszerű, tápláló, és könnyű vacsorarecept. A saláta pedig nagy valószínűséggel lesz a gyermekek kedvence, hiszen édes, mézes, kókuszos szósszal készült. A burgert
sajnos, amúgy is szeretik. Ha viszont ezt a lencseburgert adjuk neki, biztosak lehetünk abban, hogy nem lesz benne műanyag, halott mindenféle állati maradvány, és durva szilikonszármazék(mint a mekisekben). Ezzel szemben tele van esszenciális aminosavakkal, magas tápértékű fehérjével, és vitaminokkal. Nem hízlal, nem egészségtelen, és nem is olajban sült. És miért ne rághatna egy egyéves fejessalátát?

a burgerhez:

-1 bögre vöröslencse
-1 kaliforniai paprika
-1fej vöröshagyma
-1-2 gerezd fokhagyma
-só, bors, vegamix, babérlevél
-4-6 koktélparadicsom
-juharszirup, vagy méz
-balzsam ecet, vagy alma ecet

salátához:

-1 kisebb fej fejessaláta, vagy iceberg(jég) saláta, esetleg nagyobbaknak rukkola, vagy keverve, ahogy én készítettem most.
-6-7 koktélparadicsom

a szószhoz:

-egy marék kesu dió, meg egy marék földimogyoró (én még makadámia diót is raktam bele)
-4 evőkanál kókusztej
-3 evőkanál méz vagy juharszirup
-(felnőtteknek chili paprika)
-1/2 citrom, vagy lime leve

A mogyorót és a kesu diót beáztatom 1-2 órára annyi vízbe, hogy bőven ellepje.
A lencsét megmosom, és kevés sós vízben felteszem főni. A vörös lencse nagyon gyorsan puhul, így áztatás nélkül is kész lesz 1o-15 perc alatt. Babérlevéllel felteszem főni. Addig apróra kockázom a hagymát a paprikát és a paradicsomot, megpucolom a fokhagymát. A hagymát kevés olíván üvegesre párolom, majd ha kész beleteszem a préselt fokhagymát 1-2 percig pirítom. Rádobom a paprikát és kb 1o perc múlva a paradicsomot, sózzuk borsozzuk, vegamixet adunk hozzá(ízlés szerint). Ha ez kész és a lencsénk is megfőtt, lecsepegtetjük, és aprítógépben vagy mixerben 1 perc alatt lepürésítjük. A pürét a hagymás pörköltalapba forgatjuk, és kb 5 percig összesütjük. a juharszirupot és az ecetet a végén keverjük bele(ízlés szerint).

Félretesszük hűlni. A salátát leveleire szedjük, összevágjuk, majd megmossuk, és ha van salátacentrifugánk(érdemes beruházni) megszabadítjuk a víztől, majd egy nagy, mély salátástálba helyezzük. A koktélparadicsomokat négyfelé vágjuk, és hozzáadjuk a salátához. A mogyoróról dióról leöntjük a vizet és az aprítóba helyezzük őket. Hozzáadjuk a kókusztejet, a citomlevet, mézet, kevés sót(chilit, nem gyerekes verziónál). 1 perc alatt összeturmixoljuk , hogy egy apró mogyoródarabos mártogatós szósz állagú dip-et kapjunk. Ezt a szószt ráöntjük a salátakeverékre, és jó alaposan összekeverjük, hogy a szósz mindenhová jusson.

Közben a langyosra hűlt, és a lencse keményítőtartalmának köszönhetően összeállt masszából pogácsákat formálunk és teljes kiőrlésű zsemle, vagy magvaspirítós közé helyezzük, salátával tálaljuk. Jó étvágyat! :)

tipp : ha gyermekünk allergiás a mogyorófélékre, akkor az természetesen hagyjuk ki.

Nincsenek megjegyzések: